El muntanyenc

Esports

Psicobloc a la badia de Ha Long

Download PDF

Publicat el 11-12-2012

Text i fotos: Òscar Monje

Enginyer mecànic, escalador i viatger

 

Mapa de localització de l’illa de Cat Ba dins la badia de Ha Long

Al nord-est del Vietnam hi ha una de les visites obligades per tot viatger, la badia de Ha Long. Hi ha una gran oferta de creuers d’un o diversos dies, en vaixells que imiten l’estil tradicional de l’Indoxina de principis del segle XX. Les aigües turqueses i una infinitat d’illots de roca càrstica plens de vegetació componen una de les imatges característiques d’aquest país.

Al sud de la badia, però, hi ha una illa més coneguda pel turisme local que no pas pels estrangers. És el lloc d’estiueig de molts habitants de Hanoi, que fa que els caps de setmana i festius els hotels i carrers s’omplin de gent. És l’illa de Cat Ba. A part de ser una illa tranquil•la, amb un parc natural i algunes platges molt acollidores, és coneguda dins el món dels escaladors per una modalitat d’escalada anomenada psicobloc o, com en diuen en anglès, Deep Water Soloing.

Paisatge típic de la zona, amb illots i alguns trams de platja deserta, tot banyat per unes característiques aigües turqueses

Es tracta d’una modalitat que va néixer a Mallorca a finals dels 70 i consisteix a escalar sense corda roques que cauen sobre el mar. Es reivindica com la modalitat més pura, ja que no s’ha de portar ni arnès ni material, ni estar pendent de la corda. Simplement s’ha d’anar pujant fins a fer el cim i si en algun moment fallen les forces saltar directament a l’aigua. D’aquí li ve aquest nom, per la part psicològica que comporta estar escalant sense res per assegurar-se.

Un dels molts illots amb vies imaginàries traçades per tot el voltant. Segons el nivell de les
marees hi ha dies que no es pot sortir, perquè seria perillós tirar-se amb poca profunditat

Vaixell de la companyia que fa les sortides per Cat Ba

Així que amb un grup d’amics es pot muntar una jornada completa a mida, que inclogui escalada, platja, sol (o pluja), dinar al vaixell i intentar vies de tots els nivells. El vaixell porta una barqueta, basket boat, que és la que es pot acostar fins a les roques per iniciar les vies. Un cop t’enganxes a la roca el barquet s’allunya i llavors és cosa teva anar pujant i decidir quan pares i saltes al mar. Les roques són molt altes, així que les vies generalment no arriben fins el cim, sinó que tenen de 10 a 15 metres com a molt. Si algú arribés fins al cim, el problema el tindria per baixar.

Aquesta seria la fórmula d’una jornada sencera organitzada per l’agència. També s’ha de dir que si t’estàs diversos dies per allà i vols escalar més d’una vegada, es pot optar per baixar al port i negociar directament amb les barquetes petites que s’enganxen al vaixell de l’agència. Si en el vaixell gran hi poden anar unes 15 o 20 persones, aquestes barquetes en porten com a molt 4 o 5.

Al final sempre arriba el moment d’enfrontar-se al salt, tant alt com un vulgui, 8, 10, 15 metres…

Per tant, si es coneix la zona on es vol anar o es disposa d’alguna guia amb ressenyes, es pot negociar amb el conductor una jornada o mitja i passar per on tu vols. Aquesta fórmula no té les comoditats del vaixell gran, ni el dinar inclòs, però és més econòmica i més orientada a escalar tot un matí o una tarda sense parar.

Enllaços d’interès:

http://www.slopony.com/

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy