El muntanyenc

Reflexió

Presentació

Download PDF

Publicat el 11-12-2012

elmuntanyenc

La revista cultural del CMSC

 

Presentació del president

Tens a la vista elmuntanyenc, la nova revista cultural del Club Muntanyenc Sant Cugat, ara en format digital, que arrenca amb l’ambició de promoure la reflexió sobre el medi natural, la cultura muntanyenca i l’humanisme en aquest àmbit. El consell de redacció ha triat una línia editorial i un format de revista realistes, que sigui viable des de tot els punts de vista. Després d’un any de treball elmuntanyenc és una realitat. Si aconsegueix lectors seguirem treballant en el projecte millorant-lo i adaptant-nos als temps.

Les nostres seccions són indicadores de cap a on volem anar, però estan obertes a noves inclusions i sempre estarem oberts a les vostres col·laboracions o propostes. Estem, en definitiva, oberts al muntanyenc català actual i procurarem respondre als seus amplis interessos i preocupacions, facilitant-li opinions i informacions.

Això vol dir que hem d’estar presents en l’àmbit català dels esports de muntanya i de totes les capes culturals que els singularitzen, des dels orígens fins a la projecció de futur. Hem de procurar pels interessos dels socis i lectors, però tenint molt clar que el futur són els joves i la seva manera d’entendre el món s’ha de reflectir en elmuntanyenc. Trobar joves escriptors i col·laboradors serà una prioritat àrdua, però que no podem negligir.

Volem agrair des d’aquí la col·laboració de la trentena d’articulistes que han escrit per crear la revista. Sense la seva aportació desinteressada aquesta eina de divulgació no seria una realitat. I un càlid  agraïment a la junta del CMSC, a la direcció i al consell de redacció d’elmuntanyenc, uns recolzant i els altres editant. Sortim a la llum i faig vots per tal que elmuntanyenc trobi un habitat confortable i es consolidi.

Francesc Cruces, president del CMSC

Presentació del director

Benvolguts socis, familiars i amics vinculats al Club Muntanyenc Sant Cugat. A l’octubre de 2009 va néixer el nº 0 d’el muntanyenc, revista cultural del CMSC i al febrer de 2011 vam publicar el nº 7, el darrer. De la crisi al voltant del 2010 van venir les retallades dels recursos econòmics que la feien possible. Va tenir un recorregut modest i es va afegir al pòsit cultural de les publicacions anteriors  del CMSC.

Però la facilitat creixent per autoeditar tot tipus d’informació ens ha permès, divuit mesos després, reprendre el projecte en format digital a internet amb elmuntanyencla revista cultural del CMSC–ELM, que presentarem a la seu del CMSC el proper dijous 22 de novembre a les 20.00 h. En el disseny hem vetllat per oferir comoditat de lectura i facilitat de moviment amb un menú interactiu de seccions fàcil de fer servir. La publicació arrenca amb tretze articles i s’actualitzarà mensualment a raó de tres articles nous de mitjana per mes.

La nostra línia editorial es resumeix en unes poques paraules: natura, esport, muntanya, paisatge i territori. Resumint encara més, volem dir cultura del medi natural, des de tots els angles possibles: esportiu, científic, filosòfic, històric, literari i artístic, ètic i estètic. Des de l’esport a la ciència, de la literatura i els llibres a la vivència, de l’estètica del paisatge a la protecció ambiental amb un inequívoc accent en la cultura de la sostenibilitat, un camí que el  medi necessita i pel qual hem de lluitar.

La revista s’estructura en seccions que es visualitzen a la capçalera i permeten navegar pel seu interior. La capçalera és visible des de qualsevol lloc de l’interior. Les seccions i els articles són els següents:

La Fotografia: secció on interactuen fotografia i literatura.
Esports: secció troncal de tots els esports del CMSC
Reflexió: articles d’opinió.
Lleure: articles dels membres de l’Escola d’Excursionisme i de l’Esplai Sarau del CMSC.
Ciència i medi: articles de divulgació científica dels diversos aspectes del coneixement científic del medi.
Cultura: arts plàstiques, cine, fotografia, història, literatura, llibres, música.
Entrevista: entrevistarem persones, organismes i grups humans rellevants per la seves aportacions.
Llibres: novetats, propostes de lectura i recensions de llibres.
Vivències: el difícil ofici de fer literatura de les vivències personals en els camps dels esports de muntanya i del viatge.
Viatges: secció pels viatgers que escriuen  de qualsevol lloc de la Terra.
Collserola: secció monogràfica sobre  la muntanya “adoptada” pel Club Muntanyenc Sant Cugat des de la seva fundació.
Escriu: permet contactar amb el consell de redacció a totes aquelles persones que vulguin escriure a elmuntanyenc .

Per acabar

La Terra és gran, però no ha estat mai tan accessible als humans com ara, i això la fa fràgil. I aquesta accessibilitat no ha acostat prou els ciutadans a la gestió i presa de decisions que l’afecten. La Terra ens interessa tota, però valorem primer de tot el nostre patrimoni, aquell en el que podem incidir. En els darrers anys, a occident, s’ha fet evident el fracàs estrepitós del sistema, en l’economia, en l’educació i en la cultura cívica, un sistema depredador que ven felicitat convertint els objectes com un fi en si mateixos: la cultura del consum pel creixement del propi sistema. Més que mai, el contacte amb la natura, l’esforç per obtenir gratificacions espirituals i el manteniment dels espais primigenis en una Europa superpoblada, fan necessaris uns hàbits alternatius, lligats a menys consum d’energia, a sentir i pensar amb una Terra sostenible i substituir gradualment la cultura dominant, d’entreteniment i espectacle, per una cultura plaent però respectuosa, crítica i responsable. En definitiva un nou sistema. A aquest esforç col·lectiu volem aportar-hi des d’elmuntanyenc un gra de sorra.

Miquel Vilaplana, director de elmuntanyenc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy