El muntanyenc

Cultura

Per què pujar muntanyes?

Download PDF

Publicat el 4-06-2014

Text i fotos: Enric Faura

Enric Faura, fa més de 40 anys que puja muntanya per arreu de Catalunya, dels Pirineus i dels Alps. Li agrada qualsevol manera d’anar a la muntanya, però és la neu i l’esquí de muntanya on en gaudeix més. Ha escrit llibres i articles publicats arreu, però ell diu que el que més li agrada és llegir llibres de muntanya i perdre’s per qualsevol vall pirinenca remota.

 

Pourquoi grimper sur les montagnesDes de que l’home és home i el muntanyenc és muntanyenc, sempre hi ha hagut veus que s’han fet les mateixes preguntes i les han intentat respondre: per què anar a la muntanya? Per què assumir els riscos de la muntanya en qualsevol ascensió? En definitiva, per què pujar muntanyes?

I a cada moment històric i cada muntanyenc ha intentat trobar una resposta a aquesta qüestió. Des de la descoberta geogràfica al desafiament competitiu, l’aiguabarreig de raons naturals, espirituals, filosòfiques, esportives o simplement d’oci han intentat raonar la resposta.

I alguns autors i muntanyencs hi ha reflexionat en diversos llibres, meditant, recollint testimonis i aportant argumentacions. I en aquesta llista de testimonis volem avui ressenyar el llibre de Patrick Dupouey, amb un títol clar i eloqüent: Pourquoi grimper sur les montagnes?

L’autor  ha redactat un llibre a partir de la seva formació i experiència de professor de filosofia. Però l’autor és també escalador, alpinista i muntanyenc, i quan l’edat fa que les forces minvin i els records comencen a pesar més que els projectes, fa allò que han fet tant altres pensadors: escriure per entendre. I ell vol entendre perquè es fa i fa muntanya. I aboca en aquest llibre l’experiència de 35 anys d’escalada i muntanya i d’activitat docent.

Aquest text cerca una explicació, però no una justificació moral o estètica. L’esperit amb el que ha escrit l’autor tendeix a treure-li transcendència i més aviat evidenciar que sota el seu criteri no hi ha una metafísica de l’escalada o l’alpinisme. Intenta evitar també els llocs comuns i els tòpics i sobretot dessacralitzar la reflexió. La muntanya és molt, però no ho és tot, ni molt menys.

Dupouey recorre al vell i clàssic mètode de fer-se preguntes, reflexionar-hi i intentar trobar respostes. A partir d’entrades com ara la mort, el perill, la felicitat, la bellesa, el silenci, la llum, el sublim, la joia, l’arquitectura, la matèria, les decepcions, l’eternitat, el risc, la voluntat o el coratge, el somni, el gest i d’altres l’autor trena un text de divagacions filosòfiques, a cops a partir de citacions, per encadenar conceptes i reflexions, algunes brillants, altres una mica forçades. Molt sovint els textos són simplement descriptius i no sempre especialment lúcids ni profunds. Es nota que l’autor és més aviat professor de filosofia que filòsof, amb una evident capacitat pedagògica, però alguna limitació en la creació de pensament.

El llibre s’ha de llegir amb calma, prenent notes i subratllant alguns paràgrafs, aturant-se per tornar enrere, reposar per pair idees.

I quina és la conclusió final. Doncs ens temem que no n’hi ha cap. L’objectiu final no és tant donar resposta i oferir certeses, si no més aviat generar reflexió. És un text descriptiu que explica, suggereix, ensenya, proposa i convida a pensar, però que no construeix un sistema filosòfic – muntanyenc tancat o definitiu. Aquest és un text de divulgació filosòfica. Per tant aquest llibre ens aporta unes crosses molt sòlides i suggerents perquè cadascú de nosaltres faci el seu camí, la seva reflexió i elabori el seu propi pensament.

I dos apunts finals. Un cop més admirem la capacitat dels nostres veïns francesos de concebre i donar a llum a llibres així. Textos que volen fer pensar, que conviden a crear coneixement i que ajuden a reflexionar al voltant del fet muntanyenc. Denota una base cultural sòlida, de gruix i que mira endavant. Ens costaria molt imaginar un llibre de similars característiques en el nostre context. El llibre ha estat editat per Guérin, que amb aquesta publicació i d’altres posa de manifest un cop més que superada la mort del seu fundador continua un projecte de referència europea sobre el llibre de muntanya, creant un catàleg imprescindible.

Dupouey, Patrick. Porquoi grimper sur les montagnes ? Ed. Guérin. Chamonix, maig 2012. 374 p.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy