El muntanyenc

Esports

Miquel Ylla: Mirar precipici avall

Download PDF

Publicat el 03-02-2015

Mirar precipici avall. Xerrant amb les meves gosses després d’un accident de muntanya

Miquel Ylla, ed. Cossetània, 2013, Barcelona

Text i fotografies:  Miquel Vilaplana i consell de redacció

 

L’autor, metge cardiòleg, alpinista i especialista en medicina de muntanya, es va accidentar a la muntanya hivernal esquiant per una canal. Un cop a casa, convalescent, parla amb les seves dues gosses tot enfilant un rosari de relats curts, premiats al 2n Concurs Literari de Relats Breus “Històries de muntanya”, Cossetània Edicions, Editorial Alpina, 47 pàg., 2013, Barcelona.

Des de la seva adolescència a la plana de Vic, jugant i explorant el territori durant els llargs estius sense escola, fins als Alps, ens narra fets viscuts i reflexiona sobre allò que empeny els humans a l’aventura i al desconegut, sumant-se així als escriptors que ho han fet abans que ell que són molts i alguns, il·lustres. I el primer encert és que ho aborda des de la seva formació professional, agafant nous camins per arribar a aquest vell interrogant des d’una perspectiva nova i actual com és la de la ciència.

Portada il·lustrada per David Serra

Portada il·lustrada per David Serra

A Ordre cita a Victòria Camps quan diu que “l’ésser humà necessita ordre per viure i per desenvolupar-se; en el caos, se sent insegur i vulnerable” i a Seguretat i risc, a Sòfocles: “Únicament en la irreflexió, la vida és plaent.” A Accident, explica la seva caiguda tot fullejant textos i narracions d’alpinistes cèlebres que han explorat i exploren els límits del risc. Els relats La vida a la punta dels dits, Dopamina i Gens inquiets, abunden en el tema des de diferents facetes del coneixement. A Mosqueteros i Fer el que fa por hi ha l’aprenentatge adolescent de l’aventura, aquell que eixample els límits de la vida segura i que marca la personalitat pròpia. Finalment Ailefroide s’endinsa en la crònica literària de muntanya, així com El Balandrau per la cresta, que tanca el llibre.

La prosa d’Ylla és polida i precisa i la seva aliança amb la brevetat la fa irresistible. D’entre tots els encerts destaca, com ja hem dit, la mirada del científic a l’interrogant clàssic de per què fem muntanya, exposant el cos a una activitat en aparença tan inútil com arriscada, que es desenvolupa en medis naturals sovint hostils.

Llegint "mirant precipici avall.." durant una escalada al Gorro Frigi, Montserrat

Llegint “Mirar precipici avall..” durant una escalada al Gorro Frigi, Montserrat

Des de la bioquímica a l’antropologia, ens posa al dia i obre camins que el lector inquiet haurà d’aprofundir més endavant. “Però el risc també és una necessitat de l’ànima i la seva absència ens pot submergir en un avorriment que pot paralitzar-nos tant com la por” ens diu l’autor, esporgant la seva filosofia de la muntanya.

Resumint, saviesa, brevetat, qualitat literària i vivències, resseguint un fil hàbilment disposat, en només quaranta-set planes. Nous horitzons de reflexió i coneixement personal per als muntanyencs que ens fem preguntes.

 

 

Un commentari

 1. enric faura10/02/2015 at 23:12

  Com i on podem trobar aquests textos per llegir-los?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy