El muntanyenc

Cultura

Los indómitos de la montaña, periodisme d’alt nivell

Download PDF

Publicat el 14-06-2016

Text : Enric Faura

Enric Faura, fa més de 40 anys que puja muntanya per arreu de Catalunya, dels Pirineus i dels Alps. Li agrada qualsevol manera d’anar a la muntanya, però és la neu i l’esquí de muntanya on en gaudeix més. Ha escrit llibres i articles publicats arreu, però ell diu que el que més li agrada és llegir llibres de muntanya i perdre’s per qualsevol vall pirinenca remota.

 

Fa PortadaEls aficionats als bons llibres es probable que coneguin o hagin llegit El desert dels Tàrtars, una obra que forma part de la història de la literatura occidental amb mèrits propis. En forma de  novel·la, relata la història d’uns soldats tancats en una fortalesa prop d’un desert que esperen durant anys un atac imaginari dels tàrtars enemics que mai no arriba a produir-se. És un text psicològic, inquietant, que en forma d’al·legoria  parla de la mort, el buit existencial, el pas del temps,  ataca el militarisme del segle XX europeu del feixisme i ens posa davant el mirall de l’absurditat del comportament de l’home, en un clima fascinant i hipnòtic. Obra intensa i profunda, si no la coneixeu llegiu-la, que no us deixarà indiferents.

El seu autor, catapultat per aquest únic llibre a la fama internacional, és Dino Buzzatti, un italià que durant tota la seva vida va ser periodista del Corriere della Sera, un dels principals diaris del país transalpí, quan els diaris de referència estaven al centre de la vida d’una societat culta i els seus principals periodistes eren figures de referència.

Però a banda de periodista i escriptor, Buzzati era muntanyenc, escalador i amant de les Dolomites. Durant tots els anys que va treballar al Corriere della Sera va anar publicant articles sobre l’actualitat de l’alpinisme del moment i també va portar un diari personal de la seva vida muntanyenca.

Fb

Una tria d’aquells articles i dels textos del seu diari acaba de ser publicada en castellà per l’editorial GalloNero sota el títol de Los indómitos de la montaña. És aquest llibre una antologia de l’obra periodística i assagista de muntanya de Buzzati. Hi veiem desfilar els temes d’actualitat del moment, com l’expedició del K2, el perfil d’Ardito Desio o Walter Bonatti, però també de Comicci o Piaz i les  seves escalades a les Dolomites o la relació amb aquelles muntanyes.

A partir d’un fet, una data o una història desenvolupa els articles, però sovint transcendeix  la simple informació i el mer esport per anar a l’essència dels valors de l’escalada i l’alpinisme.

Fc

Són textos de tall periodístic, escrits amb un llenguatge concís i eficaç, sempre de nivell i context cultural, però didàctic i assequible a qualsevol no aficionat a la muntanya, amb un deix narratiu atractiu que els fa de bon llegir. Al costat dels temes d’actualitat del moment altres textos defensen la simple i pura inutilitat de l’alpinisme o intenta dibuixar el color indefinible de les Dolomites, sense caure en una poesia fàcil, sinó en un sentiment auster i sincer.

FdEs troba a faltar una revisió tècnica de la traducció en l’àmbit de la muntanya, però en qualsevol cas estem davant un llibre de muntanya d’un gran autor que pot facilitar unes hores d’agradable lectura i un enyorament d’unes èpoques periodístiques i muntanyenques diferents de les actuals.

Los indómitos de la montaña. Dino Buzzati. Ed. Gallo Nero. Madrid, gener de 2016. 324 pàgines

Altres articles del mateix autor a “elmuntanyenc”:

L’home que per escriure un poema va pujar a una muntanya. Verdaguer a la Maleïda

50 itineraris d’esquí de muntanya pel Pirineu català

David Le Breton: La marxa és bàsicament una ètica

La Transpirinenca. Un viatge interior

Henri Brulle (1854-1936). Part III: Companys i guies

Henri Brulle (1854-1936). Part II: Nous horitzons

Henri Brulle (1854-1936). Part I: El pirineisme de dificultat

Henry Russell (1834 – 1909) Part III: La seva influència en el pirineisme

Henry Russell (1834-1909) Part II: Enamorament pel Vinhamala

Henry Russell (1834-1909) Part I: La formació d’un pirineista cabdal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy