El muntanyenc

Cultura

Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig

Download PDF

Publicat el 19-01-2018

Text: Consell de redacció

Fotografies: extretes del llibre (Òscar Cadiach i Cossetània Edicions, 2017)

 

 

Agost de 1984, camp Base del Nanga Parbat (8.125 m). Fa nou dies que no hi ha comunicació amb la cordada d’atac  per la paret del Rupal, la preocupació és màxima. Del camp I surt una columna de fum i més tard un punt vermell que baixa, que després seran dos, i amb el cim del Nanga a la butxaca en estil alpí, després de creuar al vessant del Diamir fins al cim i retornar per Rupal, el primer vuitmil de l’Òscar Cadiach i en Jordi Magriñà. L’Òscar al cim

 

27.07.2017  19:46 Avui, per fi, a dos quarts de nou del matí (hora catalana) ha fet cim. ‘Fa molt de vent. Ha estat molt dur’, ha dit en una trucada al programa ‘El pont de Mahoma’ de Tarragona Ràdio. Amb la veu entretallada per l’emoció i el cansament ha afegit: ‘Truco del cim del Broad Peak… Sempre amunt!’.

Quatre paraules que posen una fita més a la llarga trajectòria de l’Òscar Cadiach i Puig (Barcelona, 1952), probablement un dels millors alpinistes catalans de tots els temps. Vinculat a la muntanya des de molt jove gràcies a la seva mare, ha fet de la muntanya la seva vida, en tots els sentits. Ha escalat arreu del món i cal mirar més enllà de la seva darrera petjada al cim del Broad Peak, el darrer vuit que li mancava, per veure la dimensió completa de la persona i de la seva activitat. Amb una voluntat i tossuderia a prova de bomba, ha ascendit i visitat paratges d’arreu del món amb esperit aventurer i ambiciós, obrint noves possibilitats fora dels camins transitats per la majoria d’alpinistes i escaladors de nivell.

Agost de 2014. L’Òscar Cadiach i en Manel de la Matta han tirat endavant un gran projecte, l’ascensió al K2 per l’aresta Magig Line, amb tres companys més. Oberta el 1986 per alpinistes polonesos i mai repetida, és una via extremadament difícil, amb dificultats de V i VI en roca i en terreny mixt pel damunt dels 8.000m. Sempre en estil alpí, Jordi Coromines assoleix sol i de nit el cim. Croquis de la Magic Line dibuixada per l’Òscar

 

Hem llegit el llibre Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig (Cossetània Edicions, col. El Bagul nº 16, Valls 11-2017, pròleg de Kurt Diemberger) i ens ha agradat molt. El text, la primera cama del llibre, és de Francesc Joan i Matas, redactor en cap d’esports del Diari de Tarragona, des d’on ha seguit les peripècies del seu amic els darrers vint anys. El llibre va molt més enllà del títol i és una síntesi molt neta i encertada del conjunt de l’activitat vital de l’Òscar, un conjunt molt llarg i laberíntic, ple de anades i tornades, intents i reintents, èxits i fracassos, històries d’amistat i de pèrdua. La segona cama del llibre és la fotografia, una petició expressa de l’editor, que va demanar a l’Òscar que s’expliqués a través de les fotografies, i en obrir-lo és fa palès que ha reeixit totalment, amb centenars de  fotografies, croquis i dibuixos d’alta qualitat d’edició —amb peus de foto molt acurats i llargs, escrits per l’Òscar—, que sumen la informació i l’estètica, imatges que parlen i que mantenen un rigorós paral·lelisme amb el text. Des d’aquest punt de vista pensem que és un llibre innovador, que es convertirà en un clàssic i en un exemple a seguir.

http://www.cossetania.com/els-14-vuitmils-daoascar-cadiach-i-puig-2104

 

Altres llibres que us poden interessar comentats a “elmuntanyenc”:

Anglada de Elisabeth Vergés

Alpinisme sense ficció de Jordi Pons

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy