El muntanyenc

Cultura

Descobrir la geologia del Cadí i Moixeró. Guia geològica

Download PDF

Publicat el 2-12-2014

 

Text, fotos i ilustracions: Albert Martínez i Marc Tudela

Geòlegs i  guies  ambientalistes. L’Albert Martínez és especialista en geologia estructural i ilustrador   geològic de referència. Entre els projectes on ha col·laborat destaca la ilustració dels volums Geologia 1 i 2 de la Història Naturals dels Països Catalans. 

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és conegut per la seva bellesa paisatgística i els valors biòtics. Però sovint, oblidem que aquest paisatge és el resultat d’una sèrie de combinacions de diversos processos geològics que la majoria desconeix i, precisament en aquest escenari, és on es desenvolupa la flora i fauna singular protegida. Per aquests motius, Albert Martínez i Marc Tudela, han publicat una guia de divulagació geològica d’aquest Parc.

Portada de la guia

Portada de la guia

El títol és ja suggerent: “Els tresors geològics del Parc Natural del Cadí-Moixeró” 1. Però l’interior és encara més engrescador, ja que és una guia eminentment visual. Predominen les figures il·lustratives i fotografies, que ens expliquen d’una manera clara i senzilla processos geològics que, d’entrada, ens podrien semblar complicats. Està dirigida a tots els visitants del Parc, ja siguin excursionistes, escaladors, amants de la natura o senzillament turistes sense coneixements previs de geologia.

Solapa davantera amb mapa topogràfic

Solapa davantera amb mapa topogràfic

En aquesta guia hi ha tres itineraris: El primer està dedicat al Pedraforca. S’inicia a Maçaners i acaba a Gòsol i es realitza en cotxe. El segon és al nord i el tema principal és la serra del Cadí. Es va en cotxe des de Martinet fins el refugi de Prat d’Aguiló i desprès es puja a peu fins al Comabona. El tercer està dedicat a les fonts del Llobregat, comença al Clot del Moro i acaba al poble de Castellar de n’Hug. La majoria del trajecte es fa en cotxe i es fan un parell de petites passejades a peu.

Bloc diagrama que mostra l'estructura geològica, la ciulació subterrània i la sorgència de les Fonts del Llobregat

Model que mostra l’estructura geològica, la ciulació subterrània de les aigües i la sorgència final, tal i com passa a les Fonts del Llobregat

La guia té una novetat interessant. Porta una aplicació per a smarts-mòbils android que ens ajuda en els itineraris. La informació presentada en el llibre es complementa amb uns vídeos de curta durada que podem veure a través de l’aplicació que ens haurem baixat. En el vídeo els autors ens expliquen, breument, el que cal veure en cada parada i, sovint, s’il·lustra amb una imatge o animació.

L'aplicació per a smarts-mòbils android

L’aplicació per a smarts-mòbils android

La publicació té 104 pàgines, de mida din A5, relligat en espiral i a les solapes de la portada hi ha un mapa topogràfic i un de geològic. Publica Itinerarisgeologics.com,  amb  reconeixement i ajut  de la Unió Europea.

Cabirols al peu de la Roca de l'Ordiguer

Cabirols al peu de la Roca de l’Ordiguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy