El muntanyenc

Cultura

Amàlia Roig presenta Xarxa prima al Club Muntanyenc Sant Cugat

Download PDF

Publicat el 11-05-2016

Text i fotografies: Marcel Albet Guinart

Diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la UB, viatger,  fotògraf i muntanyenc. Publica i comenta fotos de  llocs poc coneguts de Barcelona a marcelalbet.com

Imma Roé, Amàlia Roig i Miquel Àngel Pradilla

Imma Roé, Amàlia Roig i Miquel Àngel Pradilla

El passat dijous 14 d’abril vam tenir la sort de poder escoltar de molt a prop Imma Roé, Amàlia Roig i Miquel Àngel Pradilla, tots tres filòlegs i tots tres apassionats per la cultura, en especial per la literatura. El motiu? La presentació al Club del darrer llibre d’Amàlia Roig, Xarxa prima. La sala era plena de gom a gom. Va encetar la presentació Imma Roé, lectora militant, filòloga i veterana del Muntanyenc. Va llegir alguns fragments del llibre, es va reconèixer en alguns mots, en algunes expressions, ella és nascuda en terres d’Ilercavònia, a Roquetes.

A continuació va intervenir Miquel Àngel Pradilla, l’editor d’Onada Edicions, de Benicarló, que ha publicat el llibre. Va destacar la feina que fa l’editorial en un territori d’intercanvi i de perifèries, allunyat de tots el centres de decisió. Onada promociona i difon la cultura de les comarques catalanoparlants del Baix Maestrat, els Ports i les Terres de l’Ebre. Onada, més que una editorial, vol ser un projecte cultural per a un territori, la Ilercavònia. nom antic ara recuperat, per referir-se a la suma d’aquestes terres. De Xarxa prima va destacar les diverses maneres de fer, de narrar de l’Amàlia. S’hi barregen i conviuen la literatura de viatge, la ficció, el retrat social, la crònica, l’autobiografia per mostrar un territori, unes persones convertides en personatges que troben els seus valors en el gust per la feina ben feta, en la feina antiga i artesanal, en el plaer de la vida tranquil·la. Lluny de la competitivitat i a prop de la sostenibilitat.

Assistents al acte del Club Muntanyenc

Assistents al acte del Club Muntanyenc

Finalment Amàlia Roig i Blasco (Vinaròs, 1959) va presentar Xarxa prima. Anteriorment, el 2009, havia publicat el seu primer llibre, Un viatge fora forat, un recorregut narratiu i poètic a banda i banda del riu Sénia. L’Amàlia és psicòloga, filòloga i escriptora, ha publicat relats i nombrosos articles. Fa poc és sots-presidenta i responsable de la Secció de Cultura del CMSC. Durant la presentació va evocar alguns records d’infantesa, premonitoris del seu gust per les lletres. Recorda les bones estones a la biblioteca municipal que freqüentava dia sí, dia també; de gran volia ser escritora.

L’Amàlia diu que a Xarxa prima hi ha una voluntat d’estil, una voluntat literària per narrar unes vides conegudes en les quals la realitat i la ficció es confonen, com a la vida mateixa. La descoberta d’El artesano on el sociòleg nord-americà Richard Sennett fa un elogi de la feina manual, de l’habilitat de fer les coses bé, la va esperonar a tirar endavant Xarxa prima. Cita Roberto Bolaño, afirmava que la novel·la actual necessita alguna cosa més que un bon argument. L’Amàlia en pren nota i converteix Xarxa en una narració contemporània, en línia d’autors com Vila-Matas o W.G. Sebald, on els gèneres es confonen i l’auto-ficció hi juga un paper important.

Amàlia Roig firmant exemplars de Xarxa prima

Amàlia Roig firmant exemplars de Xarxa prima

Finalment l’Amàlia va signar uns quants exemplars. Ara resta el més important, llegir Xarxa prima. Sóc a punt de començar.

Ad

Roig Blasco, Amàlia. Xarxa prima. Benicarló: Onada Edicions, 2015. 167 p. (Narratives, 39) ISBN 978-84-16505-15-9. 16 euros.

Altres articles del mateix autor publicats a “elmuntanyenc”

Trobada de col·laboradors de la revista cultural elmuntanyenc

El Muntanyenc al Festival de Torelló

Del paisatge

Fòssils a peu de carrer

Ruïnes

Suiseki, l’art de contemplar pedres

El caminar com a pràctica estètica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy